Colombia - Kerk in Actie Colombia - Kerk in Actie

Update


Dit kon Afrodes doen mede dankzij uw betrokkenheid In haar jaarverslag beschrijft Afrodes wat zij in 2015 heeft kunnen doen, mede dankzij uw steun.   Voor Afrodes begon het jaar met een tragische gebeurtenis. Op 9 april werden twee jonge leden van Afrodes, Samir en Daniel, op straat vermoord. Een motorfiets reed op hen af en de bestuurder beschoot hen. Hij riep daarbij dat hij dat deed omdat ze zwart waren. Samir stierf ter plaatse, Daniel werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij zijn familie kon vertellen wat er gebeurd was. Helaas overleed ook hij daarna aan zijn verwondingen. Deze dubbele moord heeft uiteraard een enorme impact op de Afro-Colombiaanse gemeenschap en in het bijzonder op de leeftijdgenoten van Daniel en Samir. Activiteiten van Afrodes werden tijdelijk geschorst of verplaatst, mede omdat veel ouders hun kinderen in bepaalde wijken niet meer over straat durfden laten gaan. Er vond nog ander een incident plaats. Op 7 juni werd Jonathan, lid van de Yalomba dansgroep van Afrodes, door de politie geslagen omdat de muziek te hard aanstond. Afrodes maakt zich grote zorgen om al dit geweld, mede omdat ze de activiteiten van Afrodes verstoren. De situatie is inmiddels rustiger en stabieler, maar er is latent nog veel angst onder de Afro-Colombianen.   Voor Afrodes stond 2015 vooral in het teken van de vredesonderhandelingen tussen de regering en de FARC. Afrodes probeert via lobby de belangen van de Afro-Colombiaanse gemeenschap in te brengen in het vredesproces. Het is echter moeizaam om de situatie en de belangen van deze gemeenschap op de onderhandelingsagenda te krijgen. Dit blijft dan ook in 2016 een belangrijk aandachtspunt in het werk van Afrodes.   Uiteraard organiseerde Afrodes ook in 2015 tal van sport- en culturele activiteiten om Afro-Colombiaanse jongeren te versterken.  
   Twee bijzondere activiteiten waren in 2015:  


Een vreedzame protestmars op 21 mei, de Dag van de Afro-Colombiaanse Identiteit, waaraan naast leden en leiders van Afrodes ook journalisten en collega’s van andere maatschappelijke organisaties deelnamen.


Een landelijke bijeenkomst voor jongeren, die Afrodes in november organiseerde samen met andere partners van Kerk in Actie die zich in Colombia inzetten voor kinderen in de knel, zoals FPT (Stichting De Kleine Arbeider). Thema van de bijeenkomst was: ‘Wij zijn de vrede’. Jongeren uit verschillende delen van het land en met verschillende achtergronden kwamen bij elkaar in Bogota. Daar gingen zij via workshops en creatieve werkvormen met elkaar in gesprek rond vragen als: Wanneer ben je bang? Wat weet jij van het vredesproces? Hoe kun jij zelf bouwen aan vrede? En: welke boodschap zou jij mee willen geven aan de strijdende partijen.   
terug