Tsjerkepaad 2019

KUNSTRIJKE ONTDEKKINGSTOCHT LANGS OUDE FRIESE KERKEN

Vierde editie Kunst in Kerken van start

Van 6 juli t/m 14 september vindt de vierde editie van Kunst in Kerken plaats: de jaarlijks terugkerende, kunstrijke ontdekkingstocht langs verschillende historische kerken in Fryslân. Dit jaar zijn er drie verschillende wandel- en fietsroutes samengesteld langs kerken in Noord- en Zuidwest Fryslân waar je eigentijds werk kunt ontdekken van een eclectisch gezelschap Friese kunstenaars.

Aan de hand van een praktische routekaart word je meegenomen langs bekende en minder bekende kerken in de regio. In elke kerk vind je een expositie van een Friese kunstenaar. Van impressionistische schilderijen tot kleisculpturen en van textielkunst tot houtsneden.

Elien Cusveller, adviseur beeldende kunst bij Keunstwurk: “Kunst in Kerken biedt een geweldige kans om kennis te maken met de grote verscheidenheid aan beeldend kunstenaars die onze provincie rijk is. Door de historische kerken als podium te gebruiken ontstaat er bovendien een interessante wisselwerking tussen het werk van de kunstenaar en de omgeving en staan de prachtige kerken zelf ook extra in de spotlight”.

In Noord Fryslân kun je een oostelijke route volgen van 25 kilometer (met werk van onder meer Han Reeder, Gerda Hulsinga, Ellen Mandemaker, Paula Deutekom, Anne Feddema en Joke Ket) en een westelijke route van 14 kilometer (met werk van Tjabel Klok, Klaas Werumeus Buning, Annemarie Veenstra en Pieter Ploeger).

In gemeente De Fryske Marren is een route uitgezet van 12 kilometer en kun je werk ontdekken van Yt Osinga, Hans Hofman, Margreet Boonstra, Maartje Roos en Saskia Wagenvoort.

Routekaarten
Meer informatie en de routekaarten zijn online te vinden op de websitewww.keunstwurk.nl/ kunst-in-kerken

De kunstroutes zijn tot stand gekomen op initiatief van Keunstwurk in samenwerking met culturele initiatiefnemers van de deelnemende kerken, Stichting Keunst yn Tsjerken, Kunstkring Gaasterland, plaatselijke kerkgemeenschappen en vele vrijwilligers.

Kunst in kerken 2019 -  Salviuskerk Dronryp

Tentoonstelling Ellen Mandemaker

Deze tentoonstelling is gedurende de gehele periode dat ook de kerk zaterdags geopend is voor Tjserkepaad van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Toelichting werk De Aardappel van Ellen Mandemaker

De Aardappel
In 2014 verhuisde Ellen Mandemaker van Amsterdam naar Slappeterp waar ze naast aardappelteler Fokke Fokkema kwam te wonen. Zo kwam ze in aanraking met de Aardappel en de wereld die daar achter schuilt gaat. In 2017 nam ze de eerste aardappels van Fokkema mee naar haar studio om deze eens goed te bekijken en te fotograferen. Ze was verrast door de persoonlijkheid die de aardappel bleek te bezitten en zijn vele mogelijkheden om er opstellingen en beelden mee te maken.
De aardappel bleek een oerknol te zijn met eindeloze mogelijkheden in zich. Door bv de aardappels te stapelen vormden zich archaïsche beelden, waar associaties met vruchtbaarheidsbeelden of grafstenen zich bij deze werken aan je opdringen.
Na een paar maanden op het atelier te hebben gelegen kwamen er wonderlijke plantjes uit de aardappels gegroeid: Lichtkiemen. Ook deze plantjes bleken zeer fotogeniek te zijn, en gezichtjes en diertjes in zich te dragen.
De verschillende aardappelrassen hebben ook vaak mooie namen, zoals: Spunta, Lady Rosetta,

Cronos, Russet Burbank en Picasso.
Dit zijn ook de namen in de titels van de foto’s.
In de afgelopen 2,5 jaar heeft Ellen Mandemaker de Aardappel op allerlei manieren verder onderzocht, niet alleen in de studio maar ook daarbuiten. Ze nam de Picasso-aardappel mee naar het Picasso Museum in Parijs, volgde de levensloop van poten tot rooien tot hun eindbestemming in Portugal en ging in samenwerking met Agrico naar Kenia om daar de teelt vast te leggen.
De tegenstelling tussen de alledaagse oerknol met een krachtige persoonlijkheid en de aardappel als willoos consumptieproduct blijft haar voorlopig nog fascineren.
Een achttal werken zijn door het Fries Museum in Leeuwarden aangekocht.
Voor de kerk in Dronryp heeft ze gekozen voor de meer iconische aardappelfoto’s omdat ze benieuwd was hoe de wisselwerking zou zijn van deze werken met de gewijde en indrukwekkende sfeer van de kerk.

Over de kunstenaar:
Ellen Mandemaker is fotograaf en werkt meestal in haar studio.
Daar bouwt ze kleine settings op om die vervolgens te fotograferen.
Ze heeft regelmatig exposities en werkt ook in opdracht voor verschillende dagbladen en tijdschriften.

www.ellenmandemaker.com

Russef Burbank      Uitloper

Picasso's

Reizende tentoonstelling 11 Academische Verhalen start in Dronryp

In de gehele maand juli zijn in de Salviuskerk in Dronryp de ’11 academische verhalen van Franeker’ te zien. Een serie van elf foto’s die gekoppeld zijn aan bijzondere verhalen over de academische geschiedenis van Franeker. Het is een reizend expositie
Het zijn niet alleen bijzondere verhalen, maar ook soms luguber, intiem en inspirerend. Allemaal uit de periode dat de Academie van Friesland in Franeker was (15885-1811). Over studenten en professors en andere nieuwsgierige randzaken. De foto’s zijn gemaakt door Fotografen Tryntsje Nauta en Jeroen Adema en hebben telkens een verrassend twist.
Omdat er twee verhalen over Eise Eisinga gaan én éen over een Rypster dame wiens voet werd geamputeerd door een professor, is gekozen om de serie in Dronryp te vertonen. De 11 academische verhalen zijn een reizende expositie. Na Dronryp gaat de serie in de maand augustus naar Sint Annaparochie, waar een link is met Saskia van Uylenburgh.
De Salviuskerk is deelnemer aan Tsjerkepaad en daarom iedere zaterdagmiddag in de maand juli open voor publiek. De toegang is gratis.
Openingstijden Salviuskerk:
Iedere zaterdagmiddag tussen 13:30 – 17:00 uur