Vespers Stille Week Vespers Stille Week
Vooraankondiging en oproep Vespers Stille Week
In de Stille Week (de week voor Pasen) op maandag 14 april, dinsdag 15 april en woensdag 16 april, zullen er van 19.30 tot 20.00 uur korte vespers in de kerk gehouden worden.
Tijdens de vespers willen we ons bezinnen op het lijden en sterven van Jezus. Een vesper of avondgebed is een sobere dienst in de vooravond rond gebed, zang, bijbellezing en stilte. Om deze eenvoud recht te doen zullen er geen aankondigingen gedaan worden. De orde van dienst is de leidraad. Het orgelspel is ingetogen en een ieder wordt verzocht bij het in- en uitgaan van de kerk zo stil mogelijk te zijn en in de kring plaats te nemen. De vespers sluiten de 40-dagentijd af en dienen als voorbereiding op Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen.
In de dienst van Witte Donderdag vieren we samen het Heilig Avondmaal. Op Goede Vrijdag lezen we het hele lijdensevangelie en wordt de paaskaars gedoofd als we lezen van Jezus’ sterven.
In de dienst van Stille Zaterdag reiken we elkaar het licht aan in naam van de Opgestane Heer.
Lijkt het jou leuk om eens tijdens één of meerdere vespers een passend lied of muziekstuk te laten horen, zou je graag iets willen voorlezen of heb jij andere talenten die je graag wilt inzetten bij de vespers, dan kun je contact opnemen met: Ali Stork, alistork67@gmail.com of 0622620317.

De 40-dagentijd 5 maart t/m 19 april 2025
De 40-dagentijd (ook wel vastentijd of lijdenstijd genoemd) zijn de veertig dagen voor Pasen. Veel christenen vasten in die periode op de een of andere manier: ze minderen of stoppen zelfs helemaal met een bepaalde luxe, zoals vlees, alcohol of tegenwoordig ook social media.
De vastentijd begint op een woensdag, die Aswoensdag heet. Dat ‘as’ komt van een katholieke gewoonte: de priester strijkt dan met as een kruisje op het voorhoofd.
De laatste week van de 40-dagentijd is het hoogtepunt: deze heet de Stille of Goede Week. In veel kerken is er elke dag een bijeenkomst, op z’n minst op de vrijdagavond en de zondagochtend.
De laatste dagen van deze week zijn het belangrijkste. De donderdag is Witte Donderdag, waarop Jezus’ laatste maaltijd wordt herdacht. De vrijdag heet Goede Vrijdag, waarin Jezus’ kruisiging en dood centraal staat. De zaterdag wordt Stille Zaterdag genoemd. Het is de dag dat Jezus in het graf lag. De zondag is van deze dagen de laatste en de allerbelangrijkste: dit is Pasen, de dag dat Jezus opstaat uit de dood.
Het zijn eigenlijk 46 dagen, want de zondagen worden niet meegeteld: de zondag is namelijk een feestdag en dan hoef je niet te vasten.
Veertig is gekozen omdat het in de Bijbel een belangrijk getal is: het heeft betrekking op voorbereiding en verwachting, op vasten en boetedoening of zuivering.
In de Bijbel komt het getal veertig regelmatig terug. Noach wachtte bijvoorbeeld veertig dagen voordat hij uit zijn boot stapte. Mozes verbleef veertig dagen op de Sinaïberg en kreeg toen pas de Tien Geboden. Elia zwierf veertig dagen in diezelfde omgeving en ontmoet dan God. Bij Jezus komen deze verhalen samen als Hij zichzelf ook 40 dagen terugtrekt in een woestijn. Daar worstelt Hij enorm met zijn roeping, maar uiteindelijk wordt Hem alles duidelijk en begint Hij zijn publieke optreden.
Telkens dus een periode van veertig dagen waarin een persoon in de Bijbel intens zoekt, en een nieuw leven met God vindt. Dat wordt als het ware ‘nagespeeld’ in de 40-dagentijd: de christenen zoeken God en hopen Hem uiteindelijk te vinden.
In de 40-dagentijd houden we onze ogen gericht op het komende Paasfeest. Het Licht van Pasen is voor ons een baken in de stille en donkere tijd vóór Pasen waarin we het lijden en sterven van Jezus herdenken.
 
terug